Bir Profesyonel Gibi Çekin: Bir DSLR'de Manuel Mod Ayarları Nasıl Yapılandırılır?
Bir Profesyonel Gibi Çekin: Bir DSLR'de Manuel Mod Ayarları Nasıl Yapılandırılır?
Bir DSLR kamerayı ilk kez kullanmak oldukça bunaltıcı olabilir ve fotoğrafçılık konusunda hiç resmi bir eğitim almadıysanız, kamera şimdiye kadarki en karmaşık şey gibi görünebilir. Yeni başlayanların çoğu, kompozisyon becerilerini geliştirmek için Otomatik modla başlar. Ancak herkesin bildiği gibi profesyonel bir fotoğrafçı gibi harika fotoğraflar çekmek istiyorsanız Manuel modu kullanmaya başlamanız gerekiyor.Buna girmeden önce, Manuel ayarlar söz konusu olduğunda sihirli bir formül olmadığını unutmayın. Ne çektiğinize ve çalıştığınız ışık koşullarına bağlı olarak, ilerledikçe bunları ayarlamanız gerekecek.
DSLR fotoğraf makinenizin ayarlarını Manuel modda nasıl yapılandırabilirsiniz:
- Kameranızdaki kadranı Manuel (M) moduna ayarlayın.
- Tercih ettiğiniz görüntü biçimini seçin (JPEG, RAW, vb.).
- Aydınlatma koşullarını değerlendirmek için kameranızı istediğiniz konuya doğrultun.
- Beyaz dengesini kameranın Menüsünde istediğiniz renge ayarlayın.
- Temel manuel çekim ayarlarını yapılandırın: Diyafram, Deklanşör Hızı ve ISO.
- Bir fotoğraf çekin, istenen aydınlatmayı elde etmek için ayarları yapın ve tekrarlayın.

Başka görüntü formatı türleri de vardır, ancak JPEG ve RAW en yaygın olarak kullanılanlardır. Hangi formatı kullanırsanız kullanın, ne çektiğinize, ne kadar ayrıntı ve görüntü bilgisine ihtiyaç duyduğunuza ve mevcut hafıza kartı depolama alanınıza bağlı olacaktır.
Neredeyse ateş etmeye hazırsınız! Bir sonraki adım beyaz dengenizi ayarlamaktır. Bu, mevcut aydınlatmada resimlerinizin rengini kontrol etmenizi sağlar. Doğru beyaz dengesi ayarıyla, görüntüdeki beyaz olan her şey gerçekten beyaz görünürken, görüntüdeki diğer renkler de doğru görünecektir (görüntünün çekildiği ışığa göre). Her kameranın önceden ayarlanmış bir dizi beyaz dengesi ayarı vardır, ancak bunu kendi özel ayarınıza nasıl ayarlayacağınızı öğrenmek de faydalıdır .
Gelelim en zor kısma! Artık Manuel modda olduğunuzdan, istenen pozlamayı elde ettiğinizden emin olmak için en önemli üç kamera ayarını (diyafram, deklanşör hızı ve ISO) manuel olarak ayarlamaya başlamanız gerekecek.
diyafram
Bu, ışığın girdiği kamera merceğinin boşluğunun veya açıklığının boyutunu ifade eder. Diyaframı ayarlamak, bu açıklığın ne kadar küçük veya ne kadar büyük olacağını belirler ve bu da çekiminizin pozlamasını etkiler. Açıklık, f-stop değerleri adı verilen sayısal değerlerle ölçülür: sayı ne kadar küçükse, açıklık o kadar büyük olur ve bunun tersi de geçerlidir.

Deklanşör hızı
Fotoğraf makinenizin deklanşör hızı , deklanşörün açık olduğu ve fotoğraf makinesi sensörünün ışığa maruz kaldığı süreyi ifade eder. Hızlı deklanşör hızları normalde hareketi dondurmak için kullanılırken, hareketli nesnelerde hareket bulanıklığı oluşturmak için yavaş deklanşör hızları kullanılır. İkincisi, gece fotoğrafçılığı veya düşük ışıklı durumlar için de harikadır.ISO
ISO, sensörün kameranın merceğine giren ışığa duyarlılığını ifade eder. Daha yüksek bir ISO ayarı, sensörünüzün ışığa karşı daha duyarlı olduğu anlamına gelir ve flaş kullanmaya gerek kalmadan düşük ışık koşullarında iyi pozlanmış görüntüler çekmenize olanak tanır. Tersine, daha düşük bir ISO ayarı, sensörünüzün ışığa daha az duyarlı olduğu anlamına gelir; bu, yeterli aydınlatma varsa gayet iyidir. Profesyonel fotoğrafçılar, iyi aydınlatılmış veya yeterli ışık koşullarında çekim yaparken daha düşük bir ISO ayarına (veya kameranızın “Temel ISO” ayarına) bağlı kalmanızı önerir, çünkü daha yüksek ISO ayarları, görüntülerinize gren veya kumlanma ekleme eğilimi gösterir.Bu üç ayar birlikte bir fotoğrafın pozlama düzeyini belirler. Hepsi LCD ekran menüsünden veya kamera gövdesindeki kısayol düğmeleri veya kadranlar kullanılarak ayarlanabilir. Bu ayarların her birini ayarlamak için tam adımlar kamera modelinize bağlı olarak değişebilir, bu nedenle her bir ayarın nasıl doğru şekilde ayarlanacağını bulmak için kılavuzunuzu okumak her zaman en iyisidir.
YORUMLAR