Daha İyi Çiçek Fotoğrafçılığı İçin 5 İpucu

Daha İyi Çiçek Fotoğrafçılığı İçin 5 İpucu
Yaz, çiçek fotoğrafçılığını denemek için en iyi mevsimdir. Bahçenizden veya balkonunuzdan en yakın çiçekçi dükkanına, parka veya botanik bahçesine kadar her yerde çiçek bulabilirsiniz. Yine de harika bir konuya sahip olmak, iyi bir fotoğrafı garanti etmez. İşte çiçek fotoğraflarınızı geliştirmek için temel ipuçları.1. Çiçeği Kompozisyonun Odak Noktası Yapın
Çiçeklerin fotoğraflarını çektiğinizde, onların öne çıkmasını ve fotoğraflarınızın ana karakteri olmasını istersiniz. Ancak bu, çiçekleri çerçevenin ortasına yerleştirmek anlamına gelmez. Bu bazen işe yarasa da, birçok durumda çiçekleri kompozisyon kurallarına göre yerleştirmenin göze daha hoş geldiğini göreceksiniz. Örneğin, çiçekleri üçte bir kuralına göre yerleştirebilir ve yaprakların, gözü erciye doğru çeken öncü çizgiler gibi hareket etmesine izin verebilirsiniz.
İyi bir tavsiye, konuyu fotoğraflanacak bir şey olarak seçtikten sonra unutmaktır. Onun bir çiçek olduğunu unut. Bunun yerine onu çizgiler, ışık, renkler ve şekil olarak görmeye çalışın. Farklı açıları ve bakış açılarını deneyerek vizör içinde mümkün olduğunca görsel olarak hoş bir şekilde düzenlemenizi sağlayacak öğeler olarak görün.
2. Konunuza Yaklaşın
Yeni başlayanların çoğu , kamerayı göz seviyenizde tutarak ayakta duran çiçekleri yakalar. Ancak, kamerayı çiçeğin seviyesine getirmeniz ve dünyaya bakış açısını göstermeniz gerekiyor. Kaburgalarını, polenlerini ve dokularını görebilmek için öznenize çok yaklaşın. Çiçeğin tamamını çerçeveleyememeniz önemli değil. Ayrıntılara odaklanın ve yaprakları, sapı veya havaneli çerçeveleyin.
3. Kompozisyonunuzda Renkleri Tercih Edin
Renk, çiçeklerin vazgeçilmez bir özelliğidir ve kompozisyonlarınızda özel bir yeri olmalıdır. Size yardımcı olabilecek tam bir renk teorisi var. Örneğin, arka plan olarak tamamlayıcı bir renk seçerek bir rengi vurgulayabilirsiniz. Çerçeveyi benzer renklerle doldurarak daha rüya gibi bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Bir çiçeğin rengini veya doğal arka planı değiştiremeseniz de kameranın konumunu değiştirebilirsiniz. Bir çiçeği aşağıdan çekerseniz, arka plan gökyüzünü yapar. Bir çiçeği yukarıdan çekerseniz, zemini arka plan yapar. Bazı çiçek fotoğrafçıları, doğal bir arka plan kullanmaktan memnun değil. Bunun yerine, tercih ettikleri arka planı seçebilmeleri için kendi degrade arka plan kartlarını taşırlar.
4. Çiçek Fotoğrafçılığınızla Bir Hikaye Anlatmaya Çalışın
Hikaye anlatıcılığını unutma. Fotoğraflarınıza yeni bir boyut katacak. Bir çiçek kendi başına güzel olsa da, bağlam içinde daha güzeldir. Bu nedenle, bazen çevresini yakalamaya değer. Çevre, bir zaman bileşeni (mevsim veya günün saati), konum (orman veya çayırlar) veya soyut anlam (doğanın somutu aşması veya ortaya çıkan yaşam) ekler.
Çerçeveyi genişleterek ve çevreyi dahil ederek daha heyecan verici ve çeşitli kompozisyonlar yaratırsınız. Çiçekler, çerçeveyi gerçeküstü şekiller ve yan yana yerleştirmelerle kolayca doldurabilen simetriler ve desenler sağlar. Yeterli negatif alanı koruduğunuzdan ve kompozisyonunuzu dağıtmadığınızdan emin olun. Ayrıca, çiçeklerin hala ana karakterler olduğundan ve manzarada kaybolmadığından emin olun. Diğer bir deyişle, çevreyi yakalayın ama ana konudan fazla uzaklaşmayın.
5. Çiçek Fotoğrafçılığı için Flaşın Ne Zaman ve Nasıl Kullanılacağını Öğrenin
Dış mekan çiçek fotoğrafçılığı için flaş kullanmak size daha fazla özgürlük verebilir ve zor durumlarda size yardımcı olabilir. Açık havada fotoğraf çekmek, otomatik olarak iyi doğal ışık koşulları anlamına gelmez. Fotoğrafını çektiğiniz çiçekler gölgede, çalıların altında veya ağaçların içinde olabilir. Flaş, güneşli günlerde aydınlatmayı iyileştirmenize ve gölgeleri aydınlatmanıza da yardımcı olabilir.Flaş sahneyi aydınlatır ve ISO değerlerinden ödün vermeden nesneyi ve küçük diyaframları dondurmanıza olanak tanır. Ayrıca, özellikle harici bir flaş ünitesi veya özel bir makro flaş sistemi kullanıyorsanız, ışığın yönünü ve yoğunluğunu değiştirmenize olanak tanır .
Flaş yoğunluğunu azaltmak ve çiçeği yandan aydınlatmak, doğal görünümlü ortam ışığı üretir. Bu sayede doğal ışığı flaşla birleştirebilir, renkleri ve detayları etkilemeden sahnedeki ışık miktarını artırabilirsiniz.
Aksine, çiçeğin tam flaş gücü ve düşük bir ISO ile doğrudan aydınlatılması, doğal ışığın üstesinden gelecek ve siyah bir arka plan üretecektir.

- Flaştan gelen ışığı yumuşatmak için flaş kafalarının önüne bir difüzör ekliyorum
- Arka plan için yeterli ortam ışığını elde etmek için kamera ayarlarımı f/8-f/11 ve ISO 400 olarak ayarladım. Bir flaştan gelen ışık oldukça hızlı bir şekilde düşer, bu nedenle ISO 400 genellikle arka planınızın zifiri kararmamasını sağlar.
- Deklanşör hızı için, 1/200-1/250s olan kameranın flaş senkronizasyon hızına ayarladım.

YORUMLAR