Fotoğraf Makinelerinde İyi Fotoğraflar Nasıl Çekilir?
Fotoğraf Makinelerinde İyi Fotoğraflar Nasıl Çekilir?
Fotoğrafçılığa yeni başlayan bazı arkadaşlarımdan ve blog okuyucularımdan sürekli aldığım sorulardan biri “Elimde olanlarla yeni fotoğraf makinesi ve lenslere çok fazla para harcamadan nasıl iyi fotoğraflar çekebilirim?”. DSLR'ler ve aynasızlar daha uygun fiyatlı hale geldiğinden ve insanlar gelişmiş "giriş seviyesi" kameralar almaya başladığından beri, genel halktan fotoğrafçılığa büyük bir ilgi oldu. Herkesin bir noktada karşılaştığı büyük engellerden biri, çoğu profesyonel fotoğrafçının harika görünen görüntüler oluşturmak için kullandıkları ekipmanı gösterdiğinde, yalnızca pahalı ekipmanların harika fotoğraflar üretebileceği izlenimini uyandırmasıdır. Oradan ne olur,Henüz bir DSLR fotoğraf makineniz yoksa ve satın alma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, DSLR fotoğraf makinesi nasıl alınır konulu makalemi okumanızı tavsiye ederim . Ayrıca bkz . DSLR ve Aynasız.

Günümüzde profesyonel olmayan ve profesyonel donanım arasındaki en büyük fark, yalnızca kamera sensörünün kalitesi değil, bir dizi gelişmiş özelliktir. Giriş seviyesi DSLR'ler ve aynasızlar ile karşılaştırıldığında, profesyonel kameralar tipik olarak en fazla seçeneğe sahiptir, daha dayanıklı deklanşörlere ve daha hızlı kare hızlarına sahiptir, anormal sıcaklıkları/nemi kaldırabilir, daha hızlı işlem hızına, daha iyi otomatik odaklamaya vb. sahiptir. "Üst düzey" profesyonel donanımlar (Nikon D850/Z7/D5 gibi) daha düşük gürültü seviyeleri, daha iyi dinamik aralık ve daha yüksek görüntü kalitesi sağlar - tümü daha büyük bir tam çerçeve sensörü sayesinde - tüm giriş seviyesi DSLR'ler ve aynasız fotoğraf makineleri bugün piyasada “kırpma faktörü” sensörleri var. Nikon'un giriş seviyesi DSLR'leri 1,5x kırpma faktörüne sahipken, Canon giriş seviyesi DSLR'leri 1,6x kırpma faktörüne sahiptir.
Ancak kırpma faktörlerini, sensör türlerini ve diğer teknik ıvır zıvırları unutun - kendinize bir soru sorun: kimin daha iyi bir tablosu olur, vasat bir fırçası olan harika bir sanatçı mı yoksa gezegendeki en gelişmiş fırçaya sahip bir acemi mi? Cevap açık… bir kamera sadece bir fotoğrafçının alet kutusundaki bir araçtır. Şimdi, aynı gelişmiş fırçayı büyük sanatçıya verin, o daha da iyi resimler yaratacaktır. Bu nedenle profesyonel fotoğrafçılar en iyi ekipmanı satın alırlar çünkü bundan en iyi şekilde nasıl yararlanacaklarını bilirler.
Her neyse, bu makale kamera donanımını tartışmakla ilgili değil. Bugün sahip olduklarınızı nasıl kullanabileceğinize geçelim ve nasıl iyi fotoğraflar çekeceğinizi öğrenelim.
İçindekiler
- Kameranızı Evde Bırakmayın
- Bir çok fotoğraf çekmek
- Yerel Hayvanat Bahçelerini, Botanik Bahçelerini, Kelebek Köşklerini ve Hayvan Barınaklarını ziyaret edin
- Yerel ve Çevrimiçi Fotoğrafçılık Kulüplerine Katılın ve Profesyonellerle Çekim Yapın
- Fotoğraf Atölyelerini Düşünün
- Aşağı ve Kirli Olun
- Keskin Fotoğraflar Çekmeyi Öğrenin
- Manzara Fotoğrafçılığı için Dairesel Polarize Edici Kullanın
- Tripod kullanın
- Altın Saatlerde Çekim
- RAW'da çekim yapın ve İşlem Sonrası için Lightroom'u kullanın
- Seyahat Edin ve Fotoğraf İçin İyi Yerler Bulun
1) Kameranızı Evde Bırakmayın
Bu kulağa garip gelebilir, ancak kameranızı evde bırakırsanız ne kadar iyi olur? Fotoğraf makinemi yanıma almayı unuttuğum için birçok harika fotoğraf fırsatını kaçırdım. Aptalca ya da tamamen benzersiz bir şey olsa da, yanınızda bir kamera olması, size o nadir, hayatta bir kez yaşanabilecek anları yaşatabilir.2) Bol Fotoğraf Çekin
Ne kadar çok fotoğraf çekerseniz o kadar çok öğrenirsiniz – bu kadar basit. İster sabahın erken saatlerinde ister gecenin geç saatlerinde olsun, fotoğraf çekmek için her fırsatı kullanın. Bol bol fotoğraf çekerek, kameranızı farklı ışık koşullarında nasıl kullanacağınızı, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamaya başlayacaksınız. Aynı zamanda, resimleriniz o kadar iyi çıkmadığında, daha fazla araştırma yapmaya ve sorununuza bir çözüm bulmaya çalışmak için makaleler, kitaplar, dergiler ve çevrimiçi forumlar okumaya başlayacaksınız. Sonunda, hatalarınızdan ders alacak ve donanımınızı verimli bir şekilde nasıl kullanacağınız konusunda çok fazla bilgi edineceksiniz.3) Yerel Hayvanat Bahçelerini, Botanik Bahçelerini, Kelebek Köşklerini ve Hayvan Barınaklarını ziyaret edin
Vahşi yaşamı fotoğraflamak çok pahalı ve potansiyel olarak riskli olabilir. Uzun bir telefoto lensiniz yoksa, harika fotoğraf fırsatları için yerel hayvanat bahçenizi veya hayvan barınağınızı kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. Bol miktarda açık alana sahip daha büyük hayvanat bahçeleri fotoğrafçılık için harikadır çünkü çitler ve diğer insan yapımı nesneler o kadar fark edilmez. Bazı hayvanlara oldukça yaklaşabilir ve harika anlar yakalayabilirsiniz.
Botanik bahçeleri ve kelebek pavyonları, makro/yakın çekim fotoğrafçılık için mükemmeldir. Günün farklı saatlerinde çiçekler, kelebekler ve diğer böceklerle deneyler yapabilir ve bu süreçte sadece çok şey öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda güzel görüntüler de yakalayabilirsiniz. Herkes çiçekleri ve kelebekleri sever!
4) Yerel ve Çevrimiçi Fotoğraf Kulüplerine Katılın ve Profesyonellerle Çekim Yapın
Bölgenizdeki fotoğrafçılık kulüplerini çevrimiçi olarak arayın ve büyük olasılıkla en az birkaç yerel fotoğrafçılık kulübü bulacaksınız. Bu kulüplerin çoğu ya ücretsizdir ya da çok küçük aylık üyelik ücretleri vardır. Bu kulüplerden birine veya birkaçına katılın ve yalnızca diğer fotoğrafçılardan öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda katılmaya ve fotoğraflamaya değer olabilecek yerel etkinlikler hakkında değerli bilgilere de erişeceksiniz. İşlerinde gerçekten iyi olan ileri düzey fotoğrafçılar ve profesyoneller bulun ve onlara işlerinden herhangi birinde yardımcı olup olamayacağınızı sorun. Fotoğrafçıların çoğunun ne kadar cana yakın ve yardımsever olduğuna şaşıracaksınız ve bu insanlardan çok şey öğreneceksiniz.5) Fotoğraf Atölyelerini Düşünün
Fazladan paranız varsa, bir fotoğraf atölyesine yatırım yapmayı düşünün. Atölyeler, büyük bir oditoryumda bir seans için 20-50 dolar kadar ucuz olabilir veya tanınmış bir fotoğrafçı ile küçük bir gruptaysanız birkaç bin dolar kadar pahalı olabilir. Atölyeler, fotoğrafçılığı gerçek profesyonellerden hızlı bir şekilde öğrenmek isteyenler için iyidir. Şahsen ben hiç bir atölyeye katılmadım ve kitap/makale okumak ve diğer fotoğrafçılardan öğrenmek için fazladan zaman harcamaktan çekinmedim, ancak öğrenme sürecinizi hızlı bir şekilde hızlandırmak istiyorsanız, ihtiyaçlarınıza en uygun atölyeyi bulun ve bunun için gidin.6) Yıkılın ve Kirlenin
Fotoğraflarınızın çoğunu hala dik dururken, göz hizanızda çekiyorsanız, açılarla denemeye başlamalısınız. Farklı bir bakış açısı elde etmek için dizlerinizin üzerine çökmeye veya hatta yere uzanmaya çalışın. Düşük yapmak, özellikle insanları ve hayvanları fotoğraflarken harika sonuçlar verebilir.
7) Keskin Fotoğraflar Çekmeyi Öğrenin
Keskin fotoğraflar çekmek ve görüntü bulanıklığından kaçınmakla ilgili makalemi okumanızı öneririm . Yumuşak ve bulanık görüntüler çok hayal kırıklığı yaratabilir ve keskin fotoğraflar oluşturmakta sorun yaşıyorsanız bu makale kesinlikle size çok yardımcı olacaktır.8) Manzara Fotoğrafçılığı için Dairesel Polarize Edici Kullanın
Bir göz atmanız gereken dairesel bir polarizörün nasıl kullanılacağına dair bir makaleyi yeni bitirdim . Bu, sahip olduklarınızla çekim yapmakla ilgili yukarıda söylediklerime aykırıdır, ancak polarizörü her fotoğrafçının çantasında bulunması gereken önemli bir araç olarak görüyorum, bu yüzden daha önce hiç yapmadıysanız denemenizi şiddetle tavsiye ederim. manzara fotoğrafçılığı.
9) Tripod kullanın
Halihazırda bir tripodunuz yoksa, mümkün olan en kısa sürede bir tane almanızı tavsiye ederim. Neden? Çünkü bir tripod sizin için düşük ışıkta fotoğrafçılık için yeni fırsatlar yaratacaktır. Geceleri ışıkla deneyler yapabilir ve geceleri canlanan şeylerin gerçekten güzel görüntülerini yakalayabilirsiniz. Tripod, hareket etmeyen nesnelerin keskin fotoğraflarını çekmenize ve hareketli nesneleri bulanıklaştırmanıza, çok ilginç ve dinamik fotoğraflar oluşturmanıza olanak tanır.
Tripodla, en yüksek görüntü kalitesi ve en düşük miktarda kumlanma için çok düşük ISO seviyeleri kullanabilirsiniz . Çok daha yüksek bir alan derinliği elde etmek veya HDR ( yüksek dinamik aralık ) görüntüler oluşturmak için f/16 gibi küçük diyaframlar da kullanabilirsiniz .
10) Altın Saatlerde Çekim Yap
Şiddetli doğrudan güneş ışığı, yalnızca insanların yüzlerinde değil, çevrenizdeki diğer tüm nesnelerde de gerçekten çirkin gölgeler üretebilir ve bu da kötü fotoğraflara neden olabilir. Fotoğraf çekmek için en iyi zaman sabahın erken saatleri ve ikindi vaktidir - bu, ışığın güzel ve yumuşak olduğu zamandır. Açıkçası, gün doğumu/gün batımı saatleri yıl boyunca değişiklik gösterir, bu nedenle yalnızca Google'da "gün doğumu gün batımı saatleri" için şehrinizi arayın. Manzara fotoğrafçılığı için gün doğumu ve gün batımından önce sahnede olmak, ışığın ilk ve son ışınlarını yakalamak istersiniz, portre fotoğrafçılığı için gün doğumundan iki saat sonra ve gün batımından iki saat önce en iyi zamanlar gibi görünüyor. Tabii ki, hava koşullarını da hesaba katmanız gerekiyor. Gökyüzü ince bulutlarla kaplıyken portre çekmeyi seviyorum çünkü bulutlar ışığı yayabilir ve tene çok yumuşak inmesini sağlayabilir.
11) RAW formatında çekim yapın ve İşlem Sonrası için Lightroom'u kullanın
Fotoğraflarınız için hala JPEG kullanıyorsanız, RAW'a geçme zamanı gelmiştir. Bugün herhangi bir DSLR, görüntüleri RAW formatında kaydetme yeteneğine sahiptir, bu yüzden sadece RAW'a ayarlayın ve JPEG'e geri dönmeyin. Bir RAW görüntüsüne bir nedenden dolayı "ham" denir - bu, üzerinde çalışılacak bir JPEG görüntüsünden çok daha fazla renge sahip işlenmemiş bir görüntüdür. RAW size çok daha fazla esneklik sağlar ve baskı için tercih edilir, çünkü onu istediğiniz herhangi bir renk alanına dönüştürebilirsiniz. RAW, JPEG'den daha fazla yer kaplar, ancak günümüzde bellek o kadar ucuz ki, bu büyük bir sorun değil. PC'nizde depolama söz konusu olduğunda, 100 dolardan daha düşük bir fiyata büyük kapasiteli bir sabit disk satın alınabilir ve hepsini doldurmak için çok sayıda resme ihtiyacınız olur, bu nedenle PC depolaması da sorun olmaz. Bunun dışında RAW'da çekim yapmamanız için hiçbir neden yok!
YORUMLAR