Siyah Beyaz Fotoğraf için Eksiksiz Kılavuz
Siyah Beyaz Fotoğraf için Eksiksiz Kılavuz
Siyah beyaz fotoğraf sanatında ustalaşmak şaşırtıcı derecede zordur. Resimlerinize öylece bir "kara" filtre ekleyip buna bir gün diyemezsiniz!Bu yazıda, monokromatik fotoğrafçılık olarak da bilinen siyah beyaz fotoğrafçılığı tanıtacağım ve daha iyi siyah beyaz fotoğrafların nasıl çekileceğini açıklayacağım - Lightroom ve Photoshop gibi yazılımlarda siyah beyaz görüntülerin nasıl düzgün bir şekilde dönüştürüleceği dahil .
İçindekiler
- Siyah Beyaz Fotoğraf Nedir?
- Siyah Beyaz Fotoğraf Çekmenin Doğru Yolu
- Siyah Beyaz vs Monokrom
- Kamera Ekipmanları
- kameralar
- Siyah Beyaz Çekim ve Renkli Çekim ve Dönüştürme Karşılaştırması
- JPEG'e karşı RAW
- Filtreler
- En İyi Siyah Beyaz Fotoğrafların Yedi Unsuru
- Gölge
- Kontrast
- Tonlar (Koyu ve Açık)
- şekiller
- Doku
- Kompozisyon
- Duygu
- Rötuş
- Lightroom'da Görüntüyü Siyah Beyaz Yapma
- Photoshop'ta Görüntüyü Siyah Beyaz Yapma
- Fotoğrafları Diğer İşleme Sonrası Yazılımlarda Dönüştürme
- İlham ve Fikirler
- Siyah Beyaz Portre Fotoğrafçılığı
- Siyah Beyaz Manzara Fotoğrafçılığı
- Siyah Beyaz Sokak Fotoğrafçılığı
- Sonuç
1. Siyah Beyaz Fotoğraf Nedir
Siyah beyaz fotoğrafçılık, çekici görüntüler oluşturmak için beyazdan koyuya değişen farklı gri tonlarını kullanma sanatıdır. Bu türün çok uzun bir geçmişi var – fotoğrafın kendisi kadar uzun. Fotoğrafçılar 1861'de ilk kalıcı renkli görüntüyü yakaladıklarında , monokrom fotoğraflar 35 yıldır ortalıkta dolaşıyordu.Yine de, renk bloktaki yeni çocuk olmasına rağmen, siyah ve beyaz sanatının yerini almadı. Renk dikkat dağıtıcı olabilir; donuk ve cansız olabilir. Fotoğrafçıların görevlerinden biri, bir görüntüyü basitleştirmek, bir sahneyi özüne kadar damıtmaktır. Bazen, bu öz renksizdir.
Ansel Adams , iki fotoğraf türü arasındaki farkları tartışırken, “İyi planlanmış ve uygulanmış bir siyah beyaz görüntü ile renkli fotoğrafçılıkla elde ettiğimden çok daha fazla 'renk' duygusu elde edebiliyorum” dedi.
Vay. Daha önce hiç böyle düşündünüz mü?
Elbette günümüz dünyasında fotoğrafların büyük çoğunluğu renkli olarak çekilmektedir. Belki de bu, Ansel Adams'ın fotoğrafın iletmek istediği güzelliğin ve hayal gücünün bir kısmını kaybettiğimiz anlamına geliyor. Umarım, bu makaledeki teknikler onu geri kazanmanıza yardımcı olacaktır.

2. Siyah Beyaz Fotoğraf Çekmenin Doğru Yolu
İyi bir siyah beyaz fotoğraf, aynı zamanda sadece iyi bir fotoğraftır, nokta. Denemek için popüler bir şey olsa da, üzerine bir "Noir" filtresi yapıştırarak feci bir görüntüyü kurtaramazsınız.Birazdan göreceğiniz birinci sınıf siyah beyaz fotoğrafların yedi temel öğesi vardır . İlk olarak, hatırlanması gereken en önemli şey şudur: Siyah beyaz çekim yapmak için bir nedeniniz olmalıdır.
Her konu siyah beyazda iyi sonuç vermez. Bu yüzden her zaman kendinize sorun: Neden belirli bir fotoğraftan rengi çıkarıyorsunuz? Konunuzu bu şekilde çekmeyi bu kadar önemli yapan nedir?
Siyah beyaz fotoğraflar harika görünebilir, ancak her zaman değil. Neden renkli değil de siyah beyaz fotoğraf çektiğinizi önceden bilmeniz gerekir. İyi bir neden belirleyemiyorsanız, belki de fotoğrafınız tek renkli değildir.

3. Siyah Beyaz vs Tek Renkli
Belki de "aynı" şeye atıfta bulunan iki yaygın terim olduğunu fark etmişsinizdir: siyah ve beyaz (S&B) ve monokrom. Ancak, bu kelimelerin birbirinin yerine kullanıldığını görseniz bile, bunlar aynı değildir!
4. Kamera Ekipmanı
Genel olarak, siyah beyaz fotoğraf çekerken, elinizdeki kamerayı kullanmaya devam etmelisiniz; tek renkli görüntülerde olduğu kadar renkli görüntülerde de aynı şekilde çalışacaktır. Ancak, aşağıda ele alacağımız siyah beyaz fotoğrafçılık için önemli olan birkaç kamera ekipmanı hususu var.4.1. kameralar
Birincisi, orada söz etmek önemlidir vardır bazı kameralar hangi ateş monokrom fotoğraflar sadece. 8000 dolara satılan Leica M Monochrome gibi çok üst düzey ve pahalı olma eğilimindedirler. Ara sıra normal kameraları yalnızca siyah beyaz çekecek şekilde değiştiren insanlar bulsanız da, bu işlem pahalıdır ve yapılması zordur, bu nedenle görülmesi yaygın değildir.Neden sadece siyah beyaz çekim yapan bir kamera için bu kadar uğraşılır ki? Çoğu insan yapmaz. Ancak yalnızca monokrom kameralar, renkli bir kameradan elde edebileceğinizden daha keskin ve daha temiz siyah beyaz görüntüler sunar, bu nedenle sıfır fayda yok gibi. Yine de çoğu insan için normal bir renkli kameranın pratikliği onu bariz bir seçim haline getiriyor.

4.2. Siyah Beyaz Çekim ve Renkli Çekim ve Dönüştürme Karşılaştırması
Çoğu kameranın siyah beyaz modu vardır ve bu da ilginç bir soruyu gündeme getirir: Renkli fotoğraf çekip bunları sonradan işlemeye dönüştürmek mi yoksa en baştan monokrom modda mı gitmek daha iyidir?Basit cevap, fotoğrafları her zaman önce renkli çekmeniz ve daha sonra post prodüksiyonda siyah beyaza dönüştürmeniz gerektiğidir, çünkü bunun için gerçek bir ceza yoktur. Ve eğer fikrinizi değiştirir ve bunun yerine renkli versiyonu isterseniz, her zaman geri dönme seçeneğiniz vardır.

4.3. JPEG'e karşı RAW
Önceki bölüm aslında biraz yanlış bir ikilemdi. Oldukça basit, ilk etapta birçok fotoğrafçı için geçerli değil. Bunun nedeni, umarım - JPEG yerine RAW dosyaları çekeceksiniz ve renkli bir kamerayla çekilen RAW fotoğrafları her zaman renk bilgilerini korur .RAW ve JPEG tartışmasını duymadıysanız , konuyla ilgili özel makalemize bir göz atın . Ancak temel genel bakış, RAW dosyalarının daha fazla bilgi ve görüntü kalitesine sahip olması, JPEG'lerin ise daha az veri içeren daha küçük dosyalar olmasıdır. Açık nedenlerden dolayı, yüksek kaliteli görüntüler arayan fotoğrafçılar RAW çekim yapma eğilimindedir.
Yani RAW çekiyorsanız, kameranızda “monochrome” özelliğini etkinleştirebilir ve fotoğraf çekmeye başlayabilirsiniz. Görüntüler, kameranın LCD ekranında siyah beyaz görünecek, ancak bunları son işlem yazılımında açtığınızda, renge dönecekler! RAW dosyası bu verilerin hiçbirini atmaz.
Bunu kendi avantajınıza kullanabilirsiniz. Dışarıda fotoğraf çektiğinizi ve RAW fotoğraflarınızın çoğunu siyah beyaza dönüştürmeyi beklediğinizi söyleyin. Tek renkli modu etkinleştirirseniz, fotoğraf makinenizin LCD'sinde görüntünüzü daha iyi görselleştirmenize yardımcı olabilecek siyah beyaz bir önizleme görürsünüz. Ancak önemli olan, tüm bu fotoğrafların RAW dosyaları oldukları için aslında renkli olmalarıdır, bu nedenle daha sonra renkli sürümü tercih etmeye karar verirseniz herhangi bir esneklik kaybetmezsiniz.

4.4. Filtreler
Siyah beyaz fotoğrafçılık için kamera ekipmanı öğrenirken, filtreler hakkında bazı bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Siyah beyaz filmde – veya yalnızca monokrom bir dijital kamerayla çekim yapıyorsanız – görüntülerinizdeki kontrastı ve tonları değiştirmek için lensinizin ön tarafındaki filtreleri kullanmak önemlidir.Renk filtrelerinin bir görüntüyü nasıl etkilediğini anlamak için aşağıdaki karşılaştırmaya göz atın. Bu fotoğraflar, merceğe bağlı fiziksel cam filtreler olan mavi, yeşil ve kırmızı filtrelerle çekilmiştir.

Yukarıda gösterilen büyük farklılıklara rağmen, günümüzde dijital fotoğrafçılar siyah beyaz fotoğraflar için nadiren renkli filtreler kullanırlar. Bunun nedeni, renkli fotoğraflar üzerinde çok fazla etkiye sahip olmaları ve potansiyel olarak geri dönüştürmeyi ve iyi görünen bir şey elde etmeyi imkansız hale getirmeleridir. Ayrıca, ayrı renk kanallarını ayarlayarak aynı efektlerin birçoğunu son işlemede taklit edebilirsiniz.
Efektler yazılımda mükemmel bir şekilde tekrarlanamadığından, saflar siyah beyaz fotoğrafları için hala renk filtreleri kullanıyor. Ancak giderek daha az yaygın hale geliyor ve büyük olasılıkla kendi monokrom fotoğrafçılığınız için bir renk filtresi sistemine yatırım yapmanız gerekmiyor.
5. En İyi Siyah Beyaz Fotoğrafların Yedi Unsuru
Siyah beyaz çekim yaptığınızda, "bir Ansel Adams çekmeniz" ve öznenizin özünü - renkleri ve diğer özellikleri de dahil olmak üzere - yalnızca açık ve koyu tonlarıyla aktarmanız gerekir. En iyi siyah beyaz fotoğraflar, aşağıdaki yedi öğeyi mükemmelleştirerek bunu başarır.
5.1. Gölge
Siyah beyaz çekerken hatırlanması gereken ilk şeylerden biri, gölgelerin çok büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Bunlar artık sadece fotoğrafın daha karanlık bölgeleri değil, kompozisyonun ana unsurları ve bazen de konunuzun kendisi.Siyah beyaz fotoğrafçılıkta gölgelere yaklaşımınız, bir fotoğrafın nasıl göründüğünün diğer tüm yönlerini etkiler. Herhangi bir ayrıntı olmadan gölgeler siyah mı? Bu bir yoğunluk ve boşluk hissine işaret eder. Veya diğer yandan, gölgeleriniz ince ve ayrıntılıysa, genel olarak daha karmaşık bir fotoğraf ortaya çıkarabilir.

Bunun yerine, size en iyi görüneni yapın, ancak çerçevenizdeki gölgelere dikkat edin. Genellikle siyah beyazda renkliden daha güçlü bir "çekilme"leri vardır ve kompozisyonunuzun buna göre değişmesi gerekebilir.
5.2. Kontrast
Birçok insan kontrastın bir fotoğrafın en parlak ve en karanlık kısımları arasındaki fark olduğunu düşünür. Ancak, yalnızca bu tanım gereği, bu yumuşak gradyan, hem beyazı hem de siyahı içerdiğinden aşırı kontrasta sahiptir:

Düşük kontrastlı fotoğraflar o kadar dikkat çekmez, ancak daha yumuşak, sessiz kaliteleri de aynı derecede işe yarayabilir. Tüm zamanların en sevdiğim siyah beyaz fotoğraflarından bazılarında sadece birkaç gümüş orta ton var ve onların bu kadar iyi çalışmasını sağlayan şey incelikleri.

5.3. Tonlar (Koyu ve Açık)
Tüm fotoğrafçılar “ton” kelimesini aynı şekilde kullanmazlar. Burada, bir görüntüde görünen temel parlaklık, karanlık ve gri tonları anlamına gelebilir .Tonlar, her siyah beyaz görüntünün temel taşıdır. Fotoğrafçılıkta “high-key” veya “low-key” ifadesini daha önce duyduysanız, muhtemelen aşırıya kaçan tonların örneklerini görmüşsünüzdür.
Çoğu fotoğraf ne özellikle parlak ne de özellikle karanlık olsa da - arada bir yerdedirler - fotoğraf çekerken yine de tonlara dikkat etmeniz gerekir. Bunun nedeni, tıpkı kontrast gibi, tonların da fotoğrafınızın ruh hali hakkında güçlü bir mesaj gönderebilmesidir.
Aşağıdaki iki fotoğrafa bir göz atın.

Yukarıdaki farklılıklar aşırı olsa da, yakaladığınız tonlardaki küçük farklılıklar bile bir fotoğrafın duygularını önemli ölçüde değiştirebilir. Şahsen, hem tek renkli hem de renkli karanlık, karamsar fotoğrafların görünümünü seviyorum. Ancak en iyi sonucu veren belirli tonlar, fotoğrafını çektiğiniz sahneye bağlıdır ve yukarıdaki resimde daha hafif olanı tercih ederim.
Hatırlanması gereken en önemli şey şudur: Resminizin tonları - ister koyu ister parlak olsun - konunun karakteriyle uyumlu olmalıdır. Aklınızdaki hikayeyi anlatmak için bunları kasıtlı olarak kullanın.
5.4. şekiller
Her fotoğraf, basit veya karmaşık şekillerden oluşan bir koleksiyondur. Araç kutunuzdan rengi çıkardığınızda, anlatacağınız hikayenin bir parçası olarak şekiller daha da önemli hale gelir.Aşağıdaki fotoğrafa bir göz atın. Evet, ağaçları ve kayaları olan bir şelaleyi tasvir ediyor. Ancak daha soyut bir düzeyde, bir tuval üzerine bir araya getirilmiş bir dizi şekildir. Şelale, çizgiler ve çokgenlerle çevrili bir dikdörtgendir. Nehre demirlemiş büyük ağaç bir müzik notasını andırıyor.

Şekiller bir fotoğrafı sabitler ve basitleştirir. Bazı ünlü manzaralar, her yıl binlerce insan tarafından, sadece hoş bir şekle sahip bir dağ veya nehir içerdiği için fotoğraflanıyor.
Şahsen, aşağıdaki fotoğrafı çektiğimde, izleyicilerin tüm dağın şeklini görebilmesi için birkaç dakika sisin geçmesini bekledim. Üçgenin bir kısmı örtülseydi, fotoğraf ilk etapta iyi çalışmazdı.
Siyah beyaz fotoğrafçılıkta, bir görüntüyü daha tanıdık (veya hedefiniz buysa daha soyut) yapacak renk yoktur. Bu nedenle şekiller özellikle önemlidir - izleyicinin bir fotoğrafı anlamlandırmasının birincil yollarından biridir.
5.5. Doku
Şekiller bir görüntünün “büyük resmini” oluştururken doku gerisini doldurur. Ve şimdiye kadar ele aldığımız siyah beyaz fotoğrafçılığın tüm unsurları gibi, yakaladığınız dokular da bir fotoğrafın ruh halini ve duygularını etkileme gücüne sahiptir.Pürüzsüz çakıllardan kaba çimlere ve şık alüminyumdan donuk pasa kadar doku, bir görüntünün kişiliğinin temelidir. Yumuşak bir akıntının sert fotoğraflarını çekmek, örneğin büyük ölçüde suyun yumuşak dokusu nedeniyle çok zordur. (Eğer Ama eğer ki böyle bir amacı var, sen kontrast ve yakalama derin gölgeler artırmak isteyebilirsiniz -. Genel fotoğraf daha yoğun hale getirerek yumuşak doku dışarı dengeleme)
Aşağıdaki iki resimdeki dokulara bir göz atın ve fotoğrafların ruh halini nasıl etkilediklerini düşünün:

5.6. Kompozisyon
En iyi fotoğrafların altında yatan bir amaç duygusu olma eğilimindedir - fotoğrafçının sahneyi kasıtlı olarak başka bir şekilde değil , bu şekilde çektiğine dair bir ipucu . Görüntünün yapısı ve düzeni vardır. Bu sadece bir anlık görüntü değil. Başka bir deyişle, güçlü bir kompozisyona sahiptir.Geçmişte kompozisyon hakkında çok daha kapsamlı şeyler yazdık , ancak bu bağlamdaki anahtar, fotoğrafınızın öğelerinin renkli yerine siyah beyaz olarak değişmesidir . Örneğin, renkli portre fotoğrafları çekiyorsanız, nesnenizin kompozisyonunuzu önemli ölçüde etkileyen canlı gözleri olabilir. Aynı şey manzara fotoğrafçılığı için de geçerlidir, bu durumda altın rengi bir gökyüzü tüm görüntüyü yukarı çekebilir. Her iki durumda da, bunun yerine siyah beyaz çekim yaparsanız fotoğrafınızı farklı şekilde oluşturmanız gerekir – ve bunlar tek örnek olmaktan çok uzaktır.

5.7. Duygu
Bir düzeyde, duygu fotoğrafçılığın en önemli parçasıdır - bu da onu bu listeyi tamamlamak için mükemmel bir yol haline getirir. Buraya kadar tartıştığımız tüm unsurlar, öncelikle duygu araçları oldukları için önemlidir; siyah beyaz fotoğraflarınızın ruh halini ve mesajını belirlemenize yardımcı olurlar.Bir vaka çalışması için, tamamen farklı sahneleri gösteren aşağıdaki iki fotoğrafa bir göz atın. Birincisi Paris'teki mimarinin bir görüntüsü, ikincisi ise Yeni Zelanda'daki dağların bir fotoğrafı. Yine de, çok farklı konulara rağmen, bu fotoğrafların duyguları oldukça benzer:

Bunu, birçok yönden tam tersi olan aşağıdaki fotoğrafla karşılaştırın. Seyrek kompozisyondan ve dikkat dağıtıcı unsurların olmamasından bekleyeceğiniz gibi, bu fotoğraftaki duygu tamamen farklı - izole ve yalnız:

6. İşlem Sonrası
Lightroom, Photoshop ve diğer yazılımları kullanarak renkli görüntüleri siyah beyaza nasıl sonradan işleyebileceğinize bir göz atalım.6.1. Lightroom'da Görüntüyü Siyah Beyaz Yapma
Lightroom'da fotoğrafları siyah beyaza dönüştürmenin birkaç yolu vardır, ancak en kolayı Temel panelin en üstündeki "Siyah Beyaz" işlemini değiştirmek veya klavyenizdeki "v" düğmesine basmaktır.Ayrıca, doygunluğu -100'e düşürerek veya (bazı kameralarda) "Kamera Kalibrasyonu" altındaki profili tek renkli olarak değiştirerek bir fotoğrafı siyah beyaza dönüştürebilirsiniz. Ancak bu yöntemler, siyah ve beyaz karışımında tek tek renkleri ayarlamak için HSL sekmesi altındaki bazı seçenekleri ortadan kaldırdıkları için optimal değildir.

6.2. Photoshop'ta Görüntüyü Siyah Beyaz Yapma
Herkesin farklı bir tercih yöntemi olduğu ölçüde, Photoshop'ta siyah beyaz bir fotoğrafı dönüştürmek için Lightroom'a kıyasla daha fazla esnekliğe sahipsiniz. Şahsen, Photoshop CC'de Lightroom'da bulunan aynı düzenleme seçeneklerini açan ve bunları bir filtre olarak uygulayan “Kamera RAW Filtresi”ni kullanmayı seviyorum. Bunun nedeni, Lightroom'un siyah beyaz fotoğraflar için HSL ayarlarını oldukça beğenmem!Yine de, birçok başka seçeneğiniz de var. Popüler yöntemlerden biri, siyah beyaz görüntünüzdeki kırmızı, mavi ve yeşil kanal üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlayan bir "kanal karıştırıcı" ayar katmanı oluşturmaktır.

6.3. Fotoğrafları Diğer İşleme Sonrası Yazılımlarda Dönüştürme
Bu günlerde, bir fotoğrafı siyah beyaza dönüştürmek için özel, üçüncü taraf yazılımları kullanmak çok popüler. En popüler olanı, birkaç yıl üst üste ücretsiz olduğu için birçok fotoğrafçının zaten sahip olduğu Nik Silver Efex Pro. (DxO onu Google'dan satın aldığından, artık Nik paketinin bir parçası olarak maliyeti 70 ABD dolarıdır.) Kendi başına veya Lightroom ve Photoshop için bir eklenti olarak çalışır.Şahsen, Silver Efex Pro veya diğer üçüncü taraf dönüştürme yazılımlarını kullanmama eğilimindeyim, çünkü siyah beyaz sürümü kaydetmek renk bilgilerini ortadan kaldırır, yani o noktadan sonra renge dönüştürmenin bir yolu yoktur. (Renkli sürüm için orijinal RAW'ı her zaman yeniden düzenleyebilirsiniz.) Yine de Silver Efex gibi yazılımlar, aşırı ayarlamaları gürültü eklemeden yapmak konusunda fark edilir derecede daha iyi bir iş çıkarıyor, bu nedenle bazı fotoğraflar için çok yararlı olabilir. Ve bunun gibi eklentilerin Lightroom'un yerleşik seçeneklerinden çok daha fazla esnekliğe sahip olduğu inkar edilemez.

7. İlham ve Fikirler
Harika siyah beyaz fotoğraflar çekmek istiyorsanız, dışarı çıkın ve yapın! Becerilerinizi geliştirmenin en iyi yolu hem sahada hem de post prodüksiyonda pratik yapmaktır. Kısa süre sonra kendinizi dünyaya tek renkli olarak bakarken, önünüzdeki sahnenin siyah beyaz olarak tam olarak nasıl görüneceğini hayal ederken bulacaksınız. İşte başlamanıza yardımcı olacak birkaç kısa fikir.7.1. Siyah Beyaz Portre Fotoğrafçılığı
Portre fotoğrafçılığı ne kadar erişilebilir olduğu için siyah beyaz fotoğraflar çekmeye başlamanın en iyi yollarından biridir. Tek renkli portreler çekerken ışık ve gölgelerin etkileşimine özellikle dikkat edin. Öznenizin yüzünü şekillendirmek veya gözlerindeki görünüm veya ellerinin dokusu gibi belirli özelliklere dikkat çekmek için dikkatli aydınlatma kullanabilirsiniz. İyi yapıldı, sonuçlar çok şey konuşacak.7.2. Siyah Beyaz Manzara Fotoğrafçılığı
Tek renkli manzara resimleri, dikkat çekmelerine yardımcı olan bir hamlık duygusuna sahiptir. Bir hikaye anlatmak için sahnenin temel özelliklerine (ışık ve kara) güvenirler. Bununla birlikte, sayısız renge sahip manzaraların asi olması ve iletmek istediğiniz mesajdan dikkati dağıtması yaygındır. Çoğu zaman, siyah beyaz en iyi çözümdür.Yine de, bir manzaradaki renklerin mükemmel derecede iyi olduğu, ancak görüntünün siyah beyaz olarak daha iyi göründüğü zamanlar olacaktır. Bunun nedeni, bir fotoğrafçı olarak genellikle gördüklerinizin kesin bir kopyasından çok bir sahnenin özünü yakalamaya çalışıyor olmanızdır. Bazen bu öz, belirli tonlardan çok gölge, doku, şekil ve kontrastla ilgilidir.

7.3. Siyah Beyaz Sokak Fotoğrafçılığı
Sonuncusu sokak fotoğrafçılığıdır - belki de insanların renkliden ziyade monokrom çekim yapma olasılığının daha yüksek olduğu tek fotoğrafçılık türüdür . Bu neden olabilir?Bir anlamda sokak fotoğrafçılığının tarihine iniyor. Henri Cartier-Bresson ve Vivian Maier gibi insanlar sokak hayatını yalnızca siyah beyaz olarak yakaladılar ve etkileri bugün fotoğraf çeken birçok insana taşındı.
Ancak daha derin bir düzeyde, renk, diğer türlerde daha nadir görülen bir şekilde sokak sahnelerinden dikkati dağıtabilir. İzleyicilerin yakaladığınız bir etkileşime veya incelikli bir görsel kelime oyununa odaklanmasını istiyorsanız, kesinlikle renk sıçramalarıyla gözlerini aksiyondan uzaklaştırmak istemezsiniz (özellikle, renklerin çerçevedeki konumunun belirgin olduğu şehirlerde). genellikle gelişigüzel). Bu, tüm iyi sokak fotoğrafçılığının siyah beyaz olması gerektiği anlamına gelmez, ancak çoğunun böyle olması şaşırtıcı olmamalıdır.
8. Sonuç
Siyah Beyaz Fotoğraf aldatıcı bir şekilde zordur. Rengi kaldırdığınızda dengede tutacak çok fazla değişkeniniz olmasa da, bunun yerine yeni bir meydan okuma yaratıyorsunuz: emrinizde önemli bir araç olmadan güçlü fotoğraflar çekmek! Normal renkli fotoğraflar çekiyorsanız, çarpıcı bir görüntü yakalamak için gün batımında canlı bulutlara güvenebilirsiniz. Veya portre fotoğrafçılığı için, gözlerinin, saçlarının ve tenlerinin rengini daha gerçekçi bir şekilde betimleyerek nesnenizi daha gerçekçi hale getirebilirsiniz.Siyah beyaz fotoğrafta bunların hiçbiri mümkün değil. Bunun yerine, bir hikaye anlatmak ve aklınızdaki duyguları yakalamak için ışık, gölge ve kompozisyon unsurlarıyla çalışmanız gerekir. Bu pratik gerektirse de, çabaya değer. Bazı mesajlar sadece tek renkli olarak iletilmek içindir.
YORUMLAR