Yeni Başlayanlar İçin Beş Manzara Fotoğrafçılığı İpuçları
Yeni Başlayanlar İçin Beş Manzara Fotoğrafçılığı İpuçları
Manzara fotoğrafçılığına yeni başlıyorsanız, muhtemelen birçok sorunuz vardır. Her zaman sezgisel bir alan değildir ve herkes onunla bir bağlantı bulamaz. Bununla birlikte, manzara fotoğrafçılığı o kadar ödüllendirici bir uğraş ki, birçok fotoğrafçı onu mümkün olduğu kadar iyi uygulamak için daha fazla ipucu ve teknik öğrenmek istiyor. Bu yazıda, daha önce duyduklarınıza ters düşebilecek bazı öneriler de dahil olmak üzere, yeni başlayanlar için en iyi manzara fotoğrafçılığı ipuçlarımdan bazılarını paylaşacağım. Umarım, yol boyunca size yardımcı olacak bir şeyler öğrenirsiniz.İçindekiler
- Kompozisyon Kurallarına Uymayın
- Bol Fotoğraf Çekin
- Acımasızca Eleştiri
- Bir Tripod getirin
- Kameranızı Tanıyın
- Sonuç
1. Kompozisyon Kurallarına Uymayın
Bazı fotoğrafçılar manzara fotoğrafçılığında kompozisyon kuralları olduğunu söylerler. Onlar doğru mu? Her şeyi yüz değerinde almayın.Yaratıcılık söz konusu olduğunda, işleri basitleştiren temel ipuçlarına ve önerilere geri dönmek kolaydır. Ancak bu ipuçlarının çoğuyla ilgili sorun, oldukça karmaşık bir süreci aşırı basitleştirmeleridir. Ünlü üçte bir kuralı bile bunu yapar, derinden kişisel bir süreci kişisel olmayan bir ızgaraya damıtır. Ansel Adams veya Galen Rowell gibi usta bir fotoğrafçının çalışmalarına veya beğendiğiniz herhangi bir fotoğrafçının fotoğraflarına bir göz atın . Fotoğraflarını önceden tasarlanmış bir formüle göre değil de neyin iyi göründüğüne göre oluşturmaları büyük olasılıktır.

Bunun nedeni, kompozisyonun fotoğraftan fotoğrafa büyük ölçüde değişmesi gerektiğidir . Önünüzdeki sahneye ve bir fotoğrafçı olarak kişisel tarzınıza büyük ölçüde bağlıdır .
Pratik bir örnek düşünün. Bir fotoğraf için, bir öğleden sonra fırtınasının kaosunu ve yoğunluğunu yakalamak isteyebilirsiniz. Bir diğeri için, amacınız bir dağın gün doğumunun sessiz sessizliğini iletmek olabilir. Bu senaryoların her ikisinin de aynı kompozisyonu gerektirdiğini düşünmek – aynı manzarada olduğunuzu varsaysak bile – her şeyden önce kompozisyonun amacını gözden kaçırır: seçtiğiniz mesajı bir izleyiciye iletmek.
Daha iyi bir kural basittir: Her fotoğrafı istediğiniz gibi görünecek şekilde oluşturun. İlk olarak, fotoğraf için hedefinizi tanımlayın. Ardından, sahnedeki en önemli öğeleri alın ve bu hedefe ulaşmak için uygun gördüğünüz şekilde vurgulayın. ileri ve geri yürümek; kameranızı yukarı, aşağı ve yana doğru hareket ettirin. Teknik ayarlarınızı ve kamera ekipmanınızı, iletmeye çalıştığınız yaratıcı mesajı ilerletecek şekilde seçin. Bundan sonra, sadece fotoğrafı çekin.

2. Bol Fotoğraf Çekin
Henri Cartier-Bresson ünlü bir şekilde “İlk 10.000 fotoğrafınız en kötü fotoğraflarınızdır” dedi. O bir sokak fotoğrafçısıydı ama bu manzara fotoğrafçılığı için de geçerli. Kulağa gereksiz gelse de, fotoğraf çekmek daha iyi fotoğraflar çekmenin en iyi yoludur. Kamera arkasında mümkün olduğunca çok zaman geçirin.Önemli olan bu değil elbette. En iyi resimlerinize bakmanız ve ardından kendinize sorular sormanız da çok önemlidir. Onları bu kadar iyi yapan nedir ve bir dahaki sefere farklı bir şey yapar mıydınız? Yapabileceğiniz her şeyi zihinsel olarak not edin. Bu, kötü fotoğraflarınız için bile geçerlidir - belki de en çok nerede geliştirebileceğinizi öğrenmek için emrinizde olan en iyi araçtır .
Fotoğraflarınızın çoğu ya çok parlak ya da çok karanlıksa, pozlama becerileriniz üzerinde daha fazla çalışmalısınız . İstediğiniz netliği tam olarak yakalayamıyorsanız, neyin düzeltilmesi gerektiğini belirleyin . Veya bunların hepsinde ustalaştıysanız, ancak manzara fotoğraflarınız yeterince duygusal bir etkiye sahip değilse, ışığa , konuya ve kompozisyona daha fazla dikkat etmeniz gerekir .
Her yıl olabildiğince çok fotoğraf çekiyorum. Tüm bu alıştırmalar bir araya geliyor ve zamanla, geliştirdiğim (ve hala daha iyi yapabileceğim) bazı alanları görmek kolay. Oldukça basit, fotoğraf çekmeye devam ettikçe işiniz daha da güçlenecek. Bu, zaten yapmakta olduğunuz bir şey olduğu için en sevdiğim manzara fotoğrafçılığı ipuçlarından biri. Yine de, iyileştirmenin en güçlü yollarından biridir.
3. Acımasızca Eleştiri
Sadece çok fazla fotoğraf çekmemelisiniz, aynı zamanda çektiğiniz fotoğrafları da eleştirmelisiniz . Bu her zaman eğlenceli veya kolay değildir, ancak hatalarınızı bu şekilde fark eder ve gelişmeye devam edersiniz.Bir fotoğrafı silmeyi planlıyor olsam bile, onu dikkatle incelemek için her zaman birkaç saniye ayırırım. Neden sildiğimi soruyorum kendime . Amaç aynı hatayı bir daha yapmamaktır. Elbette kendi fotoğraflarınızı eleştirmek çok zor olabilir. Eleştirel olmak isteseniz bile , bu her zaman mümkün değildir. Bazen, belirli bir manzara fotoğrafının arka planı aklınızda hala tazeyken, olayları istediğiniz kadar objektif olarak görmeniz mümkün olmaz.
Daha sonra fotoğraflarınızı sıralarken, o Samanyolu fotoğrafı ortaya çıkacaktır, çünkü onu yakalamanın tüm zorluklarını hatırlıyorsunuzdur. Deneyimlerimden biliyorum - böyle fotoğraflara doğru bir inceleme vermek imkansız . Belki harikalar, belki de değiller. Ancak deneyim hala düşüncelerinizi bulandırıyorsa, bunu söylemek çok zor olabilir.

Veya çalışmanızı başka bir fotoğrafçıya gösterebilirsiniz. Bunları çevrimiçi olarak yayınlamak her zaman ideal değildir - özellikle Instagram gibi uygulamalarda - ancak birçok kişi çalışmalarını özel fotoğrafçılık forumlarında paylaşmaktan hoşlanır. Tabii ki, zaten tanıdığınız fotoğrafçılarla da konuşabilir ve onların da fikirlerini alabilirsiniz. Her iki durumda da, fotoğrafınızın üçüncü taraf eleştirisini duymak yardımcı olabilir; ilk başta fark etmediğiniz şeyleri görebilirsiniz.
Kulağa çekici gelmiyorsa, bunların hiçbirini yapmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine önemli olan, en iyi fotoğraflarınız da dahil olmak üzere, özellikle işinizle ilgili sorunları aramanın bir yolunu bulmanızdır. Zor bir süreç olabilir, ancak aynı zamanda gelecekte basit bir hatayı tekrarlamaktan kaçınmanın en iyi yoludur. Birçok insan için bu önemli bir hedeftir - zamanla işinizi ve yeteneklerinizi geliştirmeye devam etmek.
4. Bir Tripod Alın Yanınıza
Nereye giderseniz gidin, bir tripod alın yanınızaBir manzara fotoğrafçısı için bu belki de sahip olabileceğiniz en önemli ekipmandır. Tripodlar, çektiğiniz her fotoğrafın görüntü kalitesini iyileştirir. Kameranızı sabitlerler ve hava karardığında uzun pozlamalı fotoğraflar çekmenize izin vererek kameranızın sunabileceği en iyi görüntü kalitesini sunarlar.
Hangi tripodu almalısınız? Bu tamamen bütçenize bağlı. Sonunda, manzara fotoğrafçılığına bağlı kalırsanız, muhtemelen iyi bir karbon fiber tripod isteyeceksiniz. Çalışma ve hafifliğin en iyi kombinasyonudur, ancak aynı zamanda çok pahalıdır. O zamana kadar, çalışan (ama zarar etmeyen) bir tane alın ve hayalinizdeki tripoda yükseltmeye hazır olana kadar değiştirmeyin.
Özellikle yeni başladığınızda, özel tripod o kadar da önemli değildir. Temel bir tripodun bazı önemli sorunları olacaktır, ancak o bile hiç yoktan bin kat daha iyidir. Birini kullanmayı alışkanlık haline getirin ve yolda üst düzey bir model almaya değip değmeyeceğini çok yakında anlayacaksınız.
Ve ilk başta onu taşımaktan ne kadar nefret etsen de, tripodunu sevmeye başlayacaksın. Şahsen ben fotoğrafsız fotoğraf çekmenin garip hissettirdiği bir noktadayım. Tripod, düşünce sürecimin bir parçası haline geldi - fotoğrafçılığın diğer tüm bölümlerini çok daha kolay ve daha doğal kılan bir başlangıç noktası.

5. Kameranızı Tanıyın
Genellikle manzara fotoğrafçılığı çok yavaş ilerler ve önünüzdeki sahne hiç hareket etmez.Ancak bazen, tepeden tırnağa kopan çılgın bir fırtınayı ya da yarım saniyeliğine mükemmel konuma inen bir ışık huzmesini fotoğraflamış olursunuz. İnanılmaz bir kırılma dalgası ya da muhteşem bir lav patlaması ya da uzakta solan bir gökkuşağı göreceksiniz. Manzaralar yavaş hareket eder , ta ki bir anda çok hızlı hareket edene kadar.
Kendinizi bu tür durumlarda ne sıklıkla bulacaksınız? Şahsen, bunun gibi şaşırtıcı, beklenmedik olayların yılda sadece birkaç kez gerçekleştiğini görüyorum. Hiç yaygın değil. Ancak, hızla değişen manzaralardan en iyi şekilde faydalanabilirseniz, en iyi fotoğraflarınızdan bazılarını elde etmiş olursunuz.

Her manzara fotoğrafı çektiğinizde, çılgın bir şey olmaya başlarsa diye bir planınız olmalı. Hangi pozlama modunu kullanacağınızı biliyor musunuz? Lensleri hızlı bir şekilde (ve düşürmeden) değiştirmeyi denediniz mi? Bunlar birçok fotoğrafçı için çok fazla zaman alan temel şeylerdir ve buzdağının sadece görünen kısmıdır.
Yine, bu pratik gerektiren bir şeydir, ancak aynı zamanda doğru zihniyeti de gerektirir . Her zaman harekete geçmeye hazırsanız, herkesin kaçırdığı kareyi yakalarsınız. Kameranızı ne kadar iyi tanırsanız, elinizden o kadar az fırsat kaçar.
Sonuç
İyi manzara fotoğrafçılığı ipuçlarını bulmak zor olabilir ve bunların hepsinin yalnızca hızlı öneriler olduğu doğrudur. Yine de, bazılarını faydalı bulacağınızı ve kendi fotoğraflarınızda kullanmak için ilham alacağınızı umuyorum. Ayrıca, bu ipuçlarında ustalaştığınızı hissediyorsanız ve işleri bir adım daha ileri götürmeye hazırsanız, gelişmiş manzara fotoğrafçılığı ipuçlarıyla ilgili makalemi de okumak isteyebilirsiniz .Manzara fotoğrafçılığı son derece eğlencelidir ve aklınızdaki görüntüyü yakaladığınızda daha da iyidir. Bu ipuçları, başlamak için iyi bir yer ve sadece bunlardan birine odaklansanız bile , manzara fotoğraflarınızın kalitesinin arttığını göreceğinizi umuyorum. Ne olursa olsun, özellikle manzara fotoğrafçılığına yeni başlıyorsanız, gelecekte sizi birçok heyecan verici deneyimin beklediğinden şüphem yok.
YORUMLAR