Yeni Başlayanlar İçin Makro Fotoğrafçılık İpuçları
Yeni Başlayanlar İçin Makro Fotoğrafçılık İpuçları
Makro fotoğrafçılık , böceklerin, çiçeklerin, su damlacıklarının ve diğer küçük nesnelerin yakın plan çekimlerini yapma sanatıdır . Bu küçük yaratıkları veya nesneleri çekerken gerçek boyutta veya daha fazla miktarda büyütme kullanmayı içerir. Bu niş, doğa fotoğrafçılığının ve bilimsel araştırmanın önemli bir parçasıdır ve onu fotoğrafçılar için geniş bir öğrenme alanı haline getirir.Tıpkı diğer fotoğrafçılık türleri gibi makro fotoğrafçılık da yıllar içinde gelişmiştir. Analog çağda meraklılar, makro çekimler yapmak için tek lensli refleks kameralar ve bazı özel ekipmanlar kullanmak zorunda kaldılar. Ancak günümüzde dijital teknoloji, makro lens fotoğrafçılığını tüm beceri seviyelerindeki fotoğrafçılar için daha erişilebilir hale getirdi.
Makro fotoğrafçılık, içine girilmesi zor ama bir o kadar da ödüllendirici bir niş. Bu mükemmel makro görüntüyü yakalamanız biraz zaman alabilir, ancak bir kez yaptığınızda buna değecektir. Dolayısıyla, yeni başlıyorsanız, kazanan atışı yapmanıza yardımcı olacak birkaç ipucumuz ve püf noktamız var.
Makro Fotoğrafçılıkta Anahtar Terimleri Anlamak

Büyütme
Nesnenizin kamera sensörünüzde ne kadar büyük veya küçük görüneceğini anlamak, makro fotoğrafçılığın önemli bir yönüdür. Büyütme, nesnenizin sensör tarafından görülen boyutunu gerçek boyutuyla karşılaştırdığınızda elde ettiğiniz değerdir. 1: 1 oranı, nesnenizin "gerçek boyutlu" büyütmeye ulaştığı anlamına gelir. Ayrıca 1:2 büyütmeyi ifade eden "yarı yaşam boyutunda" büyütme de vardır.çalışma mesafesi
Çalışma mesafesi, lensinizin ön tarafı ile en yakındaki nesneniz arasındaki mesafedir. Küçük nesneler çekmek istiyorsanız 15 cm altı inç idealdir. Kamera lensleri, 1:1 büyütmede en küçük çalışma mesafesini elde edecektir. Daha uzun odak uzunlukları varsa daha büyük bir mesafe bile elde edebilirler.Resimleriniz için doğru kamerayı ve lensi seçin

Makro Fotoğrafçılık için Kameralar
DSLR ve aynasız kameralar, makro fotoğrafçılık için en iyi seçeneklerdir. Bu kameralardan herhangi biriyle makro fotoğraflar çekmeyi planlıyorsanız, iyi bir makro lens kullanmanıza izin verecek bir tane almalısınız. Kameranız da mümkün olduğunca az gecikmeye sahip olmalıdır.Daha bütçeye uygun bir seçenek arıyorsanız, bas-çek modeli iyi bir alternatiftir. Bu kameralar, lensleri çok kısa, tek basamaklı odak aralıklarına sahip olduklarından, doğal olarak yakın odaklamada iyidir. Çoğu bas ve çek, makro fotoğrafları kolayca çekmenize yardımcı olmak için ön lens öğelerinden birkaç santimetreye kadar odaklanabilir.
İster DSLR, ister aynasız ister bas-çek fotoğraf makinesi kullanıyor olun, birçok marka makro lens fotoğrafçılığı için uygun modeller sunuyor. Aşağıdaki en iyi seçimlerimizden bazılarına göz atın.
DSLR kameralar


EOS 5DS R () , renkli ancak ayrıntılı sahneler çekmenizi sağlayan 50,6 Megapiksel Full-frame CMOS sensöre sahiptir. Canon'un çift Digic 6 işlemcileri, düşük ışıkta bile size yüksek görüntü kalitesi ve hızlı kamera çalışması sağlar.
aynasız kameralar

Olympus PEN E-PL8 (), onu neredeyse bağımsız bir aksesuar haline getiren gelişmiş bir tasarıma sahiptir. Ancak şık paketinin ötesine bakın ve harika görüntü kalitesi ve performans elde edeceksiniz. Fotoğraf makinesinin görüntü sabitleme özelliği sayesinde gece manzaraları ve düşük ışıklı sahneler (makro görüntüler dahil) çekmek çok kolay. Ayrıca, çarpıcı bokeh için büyük bir lens ve Micro Four Thirds Live MOS sensörü içerir.
Bas-çek kameralar


Kameranız için mükemmel makro lensi seçme

Artık kameranızı aldığınıza göre, onu iyi bir makro lensle eşleştirmenin zamanı geldi . Meraklıları, uzatma tüpleri ve geri vites lensleri dahil olmak üzere birkaç harika seçeneğe sahiptir. Üzerinde uzatma tüpleri bulunan standart bir kamera lensi biraz büyütme sağlarken, ters çevrilmiş lens ve uzatma tüpleri daha fazla büyütme sağlar.
Ancak makro fotoğrafçılıkta yeniyseniz, kameranız için özel bir lens, sahip olduğunuz en kullanışlı ve çok yönlü seçenektir. Birçok popüler makro lensin odak uzunlukları 90 ila 105 mm ve 1:1 büyütme arasındadır. Diğer lensler, daha kısa çalışma mesafeleri ile daha kısa odak uzunluklarına sahiptir. Bu nedenle, çekim yaparken öznenize yaklaşmanıza ihtiyaç duyabilirler.
Birçok marka, farklı odak uzunluklarında DSLR'ler ve aynasız kameralar için makro lensler sunar. İşte denemek isteyebileceğiniz birkaç lens:
Makro fotoğraflar çekmek için en iyi yeri ve havayı seçin

Böcekleri, habitatlarında hareketsiz kaldıkları için soğuk havalarda yakalamak da harikadır. Birkaç makro meraklısı, yaz aylarında sabahın erken saatlerinde uyuyan böcekleri görebilmek ve yakalamak için belirli yerlere seyahat eder. Ayrıca bulutlu havalarda daha yumuşak bir ışık elde edersiniz, bu da makro görüntüleri yakalamak için güneşli koşullardan çok daha iyi bir iklim sağlar.
Hata davranışını öğrenin

Bu ipucu, hatalarla çalışıyorsanız çok önemlidir. Onlara yaklaştığınızda uçup giden, birkaç dakika içinde varlığınıza uyum sağlayan veya sizi tamamen görmezden gelen böcekler vardır. Çok sayıda makro görüntü çekmek, hata davranışını öğrenmek için harikadır: Bunu yaptığınızda, nesnenizin bir sonraki hareketini kolayca tahmin edersiniz.
Flaş kullanın ve dağıtın

Ancak kamera flaşları, makro çekimler için kullandığınızda size sert aydınlatma ve göz kamaştırıcı ayna yansımaları da verebilir. Bir difüzör bu durumlarda faydalı olacaktır: Flaş alanını genişletmenize ve çok daha yumuşak bir ışık üretmenize olanak tanır.
Manuel odaklama kullan

Kameranızın otomatik odaklaması, aşırı yakın çekimlerde yeterince hızlı hareket takibi yapamaz. DSLR veya aynasız bir kameranız varsa, manuel odaklama en iyi makro görüntüleri yakalamanıza olanak tanır.
Alan derinliği ikilemiyle başa çıkmak

Her şey başarısız olursa, çok sayıda görüntü çekmeniz, kameranızın neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmeniz ve çekimleriniz için en iyi diyafram-enstantane hızı-ISO kombinasyonunu bulmanız gerekir.
Nesnelerinizi farklı açılardan çekin

YORUMLAR